Kevätkuulumisia Tampereen vanhemmilta

26.5.2022

Tervehdys

Jälleen elämme erikoisia aikoja, maailma ympärillämme muuttuu vauhdilla ja on tuonut kevääseen poikkeuksellista stressiä monille. Kouluissa on koettu niin ruokailuihin vaikuttaneet kuin koko koulun toiminnan keskeyttäneet lakot. Suuremmat maailman tapahtumat tulevat ainakin isompien koululaisten tietoisuuteen ja vaikuttavat monien turvallisuuden tunteeseen. Aikuisten tehtävänä on luoda turvallisuutta ja luottamusta tulevaisuuteen. Usein tässä auttaa tutut toistuvat rutiinit ja tapahtumat kuten koulunkäynti ja vaikkapa vanhempainyhdistysten järjestämät tutut tapahtumat, kukitukset kevätjuhlassa, tuki luokkaretkille jne. Vanhempainyhdistykset tekevät siis tärkeää työtä tukiessaan kouluja ja toimiessaan linkkinä kotien ja koulujen välillä. Kriisin keskellä ei tarvitse jäädä yksin, tukea löytyy lisää kaupungin tiedotteesta. 


Vinkkejä ja oppaita vanhempainyhdistykselle ja vanhempien osallisuuteen

Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen tai aina oppia kantapään kautta. Kurkkaa läpi oheiset opukset ja jaa tiedoksi myös teidän aktiiviporukalle/hallitukselle. Ja mikä ettei myös koululle - sielläkin on hyvä tietää mitä nykyaikainen vanhempainyhdistystyö ja vanhempien osallisuus ovat.


Puistoruokailu

Osana Lapsiystävällinen kunta kehittämistyötä Tampereen kaupunki järjestää kesällä maksuttoman puistoruokailun ja toimintaa alle 16 vuotiaille lapsille neljällä uimarannalla: Peltolammilla, Tesomajärvellä, Hervannan Suolijärvellä sekä Kaukajärven Riihiniemessä. Lisätietoja kaupungin tiedotteesta

Tampereen vanhemmat ry on vanhempien äänenä mukana Lapsiystävällinen kunta kehittämistyössä.


Terveiset viimeisimmistä kokouksista 

Vuosikokous pidettiin 23.2.2022 osittain kokoustila Arttelissa ja osittain etäyhteyksin. Uusi hallitus: 

Puheenjohtaja Johanna Kivistö.

Sihteeri Sanna Seesvalo.

Rahastonhoitaja Hanna Manninen.

Varapuheenjohtaja Jouni Nyyssölä.

Hallituksen muut jäsenet: Minna Käenniemi, Aila Dündar-Järvinen ja  Ann-Mari Leino.

Varajäsenet: Jonna Rinne, Janne Sarkkinen, Jaana Vastamäki ja Elisa Helava.


Kokous Takahuhdin koululla 11.5.

11.5. Tampereen vanhempien hallitus kokousti vieraana Takahuhdin koululla. Nautimme yhdessä vihdoinkin live-tapaamisesta pitsan äärellä. Koulua ja sen toimintaa meille esitteli vararehtori Marika Korpinurmi. 

Mukaan toimintaan tervetulleeksi toivotettiin ja uudeksi jäseneksi hyväksyttiin FISTA Finnish International School of Tampere Parents Association ry.

Tampereen Vanhemmat ry järjesti 16.5  Vaikuttamistyön etäkoulutuksen  vanhempainyhdistyksille, koska haluamme tukea jäsenyhdistysten vaikuttamistyötä ja -mahdollisuuksia! Tilaisuuden materiaali löytyy tapahtumasivulta 

Pirkanmaan vanhemmat –verkoston ensimmäinen tapaaminen

Pirkanmaan vanhemmat –verkoston ensimmäinen tapaaminen pidettiin Lempäälässä 18.5.2022. Osallistujia oli Tampereelta, Akaalta, Pirkkalasta ja  Lempäälästä. Aluksi erityiskasvatuksen asiantuntija Sari Haapakangas ja yhdenvertaisuusasiantuntija Aslak Rantakokko Vanhempainliitosta kertovat yhdenvertaisuus -hankkeen ajankohtaisia kuulumisia. He muistuttivat, että ovat käytettävissä ja auttavat mielellään jos vanhempainyhdistyksissä on mietityttäviä asioita, he myös kouluttavat aiheeseen liittyen. Tutustumisen lisäksi illassa keskusteltiin vilkkaasti myös oppilashuollon tilanteesta ja erityisesti Nepsy-lasten ja perheiden kohtaamista haasteista sekä yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä. Tampereen vanhemmat on saanut kutsun osallistua opiskelijahuollon työryhmätyöhön hyvinvointialuesiirtymään liittyen. Tavoitteena on että  työryhmä olisi maakunnallinen ja siihen toivotettiin mukaan muut kunnat mukaan.  Ensimmäiseksi tulee tekeille vanhemmille tarkoitettu kysely, jonka tekee Tampereen kaupunki ja se lähetetään kaikkiin kuntiin vanhempainydistyksille.  Todettiin että vaikuttamistyölle on tarvetta ja siihen halutaan hyödyntää maakuntatason verkostoa ja voimia. Seuraavaa tapaamista ei sovittu - keskustelu jatkuu WA-ryhmässä. 


Tulevia tapahtumia ja toimintaa


Tampereen vanhempien kesätapahtuma ti 7.6 klo 17 Tammelan koululla. Teemana“Rakennetaan paras oppimisympäristö lapsille”. Tutustumiskierros Tammelan siirrettävään koulurakennukseen. Tilaisuudessa mukana siirrettäviä koulurakennuksia suunnittelevan Parmaco Oy:n suunnittelujohtaja Jari Palonen keskustelemassa koulurakennuksen vaatimuksista. Tilaisuudessa keskustellaan meidän vanhempien ajatuksista aiheesta sekä meillä on mahdollisuus antaa palautetta tähän liittyen. Tilaisuudessa on tarjoilu joten ilmoittauduthan lomakkeen kautta. 

Uusi työryhmä: Tampereen Vanhemmat ry:n alle on muodostunut uusi työryhmä  joka keskittyy kouluruokailun järjestämiseen liittyviin kysymyksiin ja koulujen tilapulmiin. Jos aihe kiinnostaa ja haluat mukaan toimintaan niin laita viestiä hallitus@tampereenvanhemmat.fi.  ks myös ,


Toisen asteen opiskelijoiden vanhempainryhmä?

Työryhmätyöskentely on tärkeä osa Tampereen Vanhemmat ry:n toimintaa, ne mahdollistavat osallistumisen itseään kiinnostavaan toimintaan yhdistyksen sisällä. Oppivelvollisuuden uudistaminen muuttaa toisen asteen opiskelua ja myös kodin roolia siinä. Vanhempia, huoltajia ja koteja ei ehkä ole totuttu näkemään osana toisen asteen opiskelupaikkojen yhteisöä ja toimijajoukkoa, mutta vanhempien ja huoltajien vastuun laajentuessa olemme Tampereen Vanhemmissa nostaneet esille ajatuksen kodin ja opiskelupaikan yhteistyön laajentamisesta kodin ja koulun yhteistyön pohjalta. Suuressa osassa toisen asteen oppilaitoksissa ei ole vanhempainyhdistystä ja haluamme nyt tiedustella olisiko vanhempainyhdistysväellä kiinnostusta kuntatason toisen asteen opiskelijoiden vanhempien ja huoltajien työryhmän perustamiseen. Kodilla on suuri merkitys toisen asteen opiskelijalle, vaikka se onkin jo erilainen kuin peruskoululaisella ja tahdomme tukea opiskelijoita ja heidän perheitään. Jos kiinnostuit tai haluaisit lisätietoa ota yhteyttä: hallitus@tampereenvanhemmat.fi 


Syyslukukauden tapahtumia

Syyslukukaudellekin on jo suunnitteilla tapahtumia. Osalle on päivämäärä jo sovittuna, osa odottaa vahvistuksia ja osan päivämääriin ja tapahtumapaikkoihin voi vielä päästä vaikuttamaankin.


Suojatievalvonta

Syyspuolen toiminnan aloittaa suojatievalvonta koulujen lähistöllä ensimmäisinä koulupäivinä. Teemme yhteistyötä kaupungin kanssa ja saanemme lisätietoja suojatievalvonnasta teille ennen kesää. Lue lisää 


Kiusaamattomuuskävely

17.8. kävellään Kiusaamattomuuskävely. Aloitamme klo 12.00 kuuntelemalla koulurauhanjulistuksen ja kävelemme sen jälkeen yhdessä kaupungin edustajien kanssa kiusaamattomuuden puolesta. Paikka ja reitti ilmoitetaan myöhemmin. 

Koulurauhavanhempainilta

Vanhempainliitto järjestää Koulurauha-verkkovanhempainillan torstaina 18.8.2022 klo 18.00–19.45. “Illan aiheena on positiivinen pedagogiikka kodin ja koulun yhteistyössä.”  Ilmoittaudu mukaan   

Tapaamiset kaupungin opetusjohdon ja oppilashuollon johtajien kanssa

Tampereen vanhemmat tapasivat kaupungin opetusjohdon ja oppilashuollon johtajia 11.5. ja seuraavan kerran kokous heidän kanssaan on 31.8. Jos teillä on jotain aihetta keskusteltavaksi, ottakaa  yhteyttä sähköpostilla hallitus@tampereenvanhemmat.fi 


Uusien puheenjohtajien kaste

Syyslukukauden alkupuolella on monessa vanhempainyhdistyksessä vuosikokous, jossa tulee uusia mukaan toimintaan ja usein hallituskin vaihtuu, ainakin joiltain osin. Toivotamme uudet puheenjohtajat tervetulleeksi loka-marraskuussa PJ-kasteella, jossa uudet ja vanhat puheenjohtajat pääsevät tutustumaan toisiinsa ja jakamaan hiljaista tietoa vanhempainyhdistystoiminnasta. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. 

Tampereen Vanhemmat ry:n hallituksen kokoukset

Hallitus kokoustaa pääsääntöisesti joka kuukauden toisena keskiviikkona. Pyrimme järjestämään kokoukset kouluilla vaihtelevasti eri puolilla kaupunkia, jotta voimme tutustua jäsenyhdistyksiin sekä kouluihin ja niiden väkeen. 

Kutsu meidät kylään teidän koululle! hallitus@tampereenvanhemmat.fi 

Kokouksiin on myös mahdollisuus osallistua etäyhteydellä. Alustavat kokouspäivät (saattavat vielä muuttua):

14.9.

12.10.

9.11.

Kouluruokakysely -vielä ehtii vastata

Olemme avanneet Kouluruokailukyselyn selvittääksemme kouluruokailun järjestämistä tamperelaisilla kouluilla. Kysely on suunnattu yhdistyksille, jotta saamme tietoa koulutasolla. Noin puolet jäsenyhdistyksistämme on jo vastannut kyselyyn. Toivottavasti jo teidänkin yhdistyksenne! 

Kysely on siis edelleen auki. Kokoamme yhteenvedon vastauksista syyslukukauden alussa. Tulokset tullaan käymään läpi yhdessä kaupungin sekä kouluruokailuista vastaavien tahojen kanssa. 

Kaikkien vastanneiden vanhempainyhdistysten kesken arvotaan kokoustarjoilut hallituksenne kokoukseen (yhteensä kolmelle yhdistykselle). Muista siis  täyttää viimeiseen kenttään yhteystiedot ja aktiivienne lukumäärä. 


Hyvää kesää - kiitos että olet ollut mukana vanhempainyhdistystyössä!


Nyt kuljemme jo kohti kevätjuhlia ja kesää sekä monessa yhdistyksessä koittaa tauko toiminnassa. Levätään ja ladataan akkuja ja tavataan jälleen elokuussa!


Loppukevään terveisin

Tampereen Vanhemmat ry:n hallitus

*************

Tampereen Vanhemmat ry on kesällä 2018 perustettu koulu- ja päiväkotirajat ylittävä kuntakohtainen vanhempainyhdistys. Keskitymme tekemään kunnallista vaikuttamistyötä lasten ja nuorten hyvinvointia koskevissa asioissa sekä kehittämään kunnassa toimivien vanhempainyhdistysten yhteistyötä. Toimimme vanhempien ja vanhempainyhdistysten yhteistyöfoorumina kuin myös vanhempien vaikuttamiskanavana.