Kuulumisia suojatiepäivystyksestä, joka toteutui koulujen alkaessa

24.8.2022

Eri puolilla Tamperetta vanhempainyhdistykset järjestivät tänäkin vuonna suojatiepäivystystä ensimmäisinä koulupäivinä. Uudet ekaluokkalaiset aloittivat koulun ja harjoittelivat koulumatkaa ja vanhempienkin koululaisten oli välillä palautettava mieleensä kuinka koulutiellä kuljetaan. Vapaaehtoiset olivat apuna tässä harjoittelussa. Heidän läsnäolonsa koulujen lähiristeyksissä palauttaa myös toivottavasti muiden tienkäyttäjien mieliin, että liikkeellä on koulujen alkaessa paljon kesäkautta enemmän lapsia ja herättelee huomaamaan pienet kulkijat. Tampereen kaupunki on koordinoinut suojatiepäivystyksiä parin vuoden ajan. Saimme  haastattelun FISTA Parents'Association ry:n puheenjohtajalta Kati Illahelta suojatiepäivystyksen järjestämisestä ja siihen osallistumisesta.


Onko suojatiepäivystys perinne koulullanne?

Meillä ei ollut kenelläkään tietoa että sitä olisi aiemmin ollut Fistassa vaikka selkeästi sille olisi ollut tarvetta kun koulu keskellä kaupunkia ja sen ympäristössä rakennettu ratikkaa. Kun minut keväällä valittiin PJ:ksi aloin heti selvittämään asiaa rehtorin kanssa. Ja sain lisätietoa Tampereen Vanhempien kautta mm. kaupungin yhdyshenkilön nimen.


Voisiko siitä tulla perinne?

Yritetään luoda perinne, koska ensi syksynä ratikan pitäisi aloittaa liikennöinti koulun kulmalla ja se tuo uusia juttuja koululaisten ja liikenteen liikkumiseen.

Ensi syksyksi olisi tarkoitus aloittaa valmistelut jo aiemmin että saataisiin laajempi verkosto toimintaan mukaan.


Oliko suojatiepäivystyksestä helppo saada tietoa?

Ei ollut. Kaupungin nettisivut oli uudistuneet ja nimet, mitä rehtorille oli, eivät olleet enää projektissa mukana.

Toinen ihmetyksen aihe oli ettei meillä ole koskaan tai ainakaan viimeiseen 10 vuoteen näkynyt "älä aja päälle" postereita koulun läheisyydessä. Selvitin asiaa ja ne oli kyllä lähetetty Aamulehdestä vanhan koulun nimellä mutta kukaan ei ollut toimittanut niitä esim.VY:lle eikä koulustakaan ollut kukaan niitä ikinä ripustanut näkyville. Jos minusta on kiinni niin myös ne näkyvät tulevaisuudessa Fistan ympäristössä.

 

Koitteko suojatiepäivystyksen hyödyllisenä?

Oli hyödyllistä. Autot tai ainakin osa hiljensi kun näki heijastinliivejä tien vieressä.

Huomattiin myös vaaran paikkoja esim. uudet suojatiet pitkiä suhteessa vihreän valon palamis aikaan ja pikkukoululaiset eivät ehtineet turvallisesti yli.  Pyörät ajoivat kovaa vauhtia koulun portin edestä vaikka siinä kävelytie ja osa vanhemmista teki melkoisia tienylityksiä koulun lähistöllä. Näistä huomioista infottiin rehtoria ja kaupunkia jos liikennejärjestelyillä saataisiin asiaa paremmaksi. Olemme myös toivoneet että poliisit tulisivat aina välillä suorittamaan liikenteen seurantaa koulun lähistölle, erityisesti arki aamuina.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 

Miten lapset ottivat vastaan suojatiepäivystyksen?

Alakoululaiset olivat ihan ok asian kanssa ja kun muistutettiin ettei juosta punaisia päin eikä katsota kännykkää tietä ylittäessä niin ne vaan totesivat kiltisti että ok. Tai juosta suoraa pallon perään mikä välillä lenteli aidan yli ajotielle.

Yläkoululaiset vaan murahtelivat.

Muutamat vanhan Fistalaiset nykyiset Rellulaiset (IB-linja) olivat vapaaehtoishommissa meidän kanssa.

Ja opettajat kiittelivät.


Millainen suojatiepäivystys oli kokemuksena sinulle itsellesi?

Itse olin paikalla kolmena ensimmäisenä koulupäivänä aamulla ja päivällä kun koulut loppuivat eli kesäloma meni kivasti auringon paisteessa. Koin asian tärkeäksi, mutta toki tuntui näin organisoijana hieman työllistävälle kun tehtiin ensimmäistä kertaa. Uskon että seuraava kerta jo helpompi ja aikuisten rekrytointikin voi olla helpompaa kun verkostointi aloitettu ja VY:n olisi muutenkin tarkoitus tehdä itseään taas näkyvämmäksi mitä on ollut parina viimeisempänä korona vuonna.


Tuleeko mieleesi vielä jotain mitä haluaisit sanoa ja minä en osannut kysyä?

Olisi kiva jos kaupungin projektin kautta saisi enemmän käytännön vinkkejä vapaaehtoisten hankintaan, erityisesti jos uusi alue missä päivystystä suunnitellaan. Tampereen Vanhempien PJ ryhmä oli iso tsemppiapu minulle ja sain ideoita mistä voisin kysellä vapaaehtoisia vanhempien lisäksi.

Fistassa koulunympäristön liikenteeseen vaikuttaa myös paljolti se että lapsia ja nuoria tulee ympäri Pirkanmaata. Vuosi sitten eskarit tuli koulun alaisuuteen(aiemmin yksityiset toimijat) ja IP-toiminta koulun tiloissa joten paljon vanhempia kyyditsee lapsiaan ja isommat matkustavat pitkiäkin matkoja julkisilla tai mopoillaan. Koulussa lähes 1000 oppilasta + henkilökunta eli turvallisen liikennekäyttäytymisen informointi joka syksyinen operaatio rehtorille. Eli tämä suojatiepäivystys varmasti toi lisänäkyvyyttä tärkeälle asialle.


Olisiko sinulla vielä loppuun jokin vinkki vanhempainyhdistykselle, joka harkitsee ensi lukuvuoden alkuun suojatiepäivystystä?

Kyselkää paikallisia yhdistyksiä, järjestöjä ja muita toimijoita avuksenne. 

Meidän VY haluaisi myös kiittää paikallista K-marketin kauppiasta joka tarjosi kahvit ja teet talkoolaisille. Tällaiset pienet asiat ovat kova lisämauste vapaaehtoistoiminnassa


Kiitos paljon haastattelusta Kati!

Haastattelemassa oli Soila Salminen Tampereen Vanhemmat ry:stä